Дефско Езеро

Дефското езеро е мало ледничко езеро едно од 27-те на Шар Планина. Се наоѓа на северозападната страна на месноста Бел Камен на пространа длабодолинка 2.112 m надморска висина. Долго е околу 150, а широко е околу 100 метри. Вкупниот обем му изнесува 450m и има површина од 13.000 m²[1] . Езерото нема притоки, па затоа неговата акумулација ја создаваат атмосферските талози. Кога нема врнежи езерото пресушува и на неговото дно расте трева[2]. Поточно, тоа се две езера наречени Горно, кое е помало и повеќе пресушува и Долно кое е поголемо, на северозападното подножје под врвот Мала Враца недаелку од изворите на реката Радика.

Дефско езеро
Долно Дефско Езеро.jpg
Координати:
Површина: 13.000 м2
Должина: 150 м
Ширина: 100 м

Обем:

450 м
Длабочина: 0 - 5 м
Надморска висина: 2.112 м
Планина: Шар Планина
Поглед на водната површина на Дефското Езеро

ГалеријаУреди

НаводиУреди

  1. Живко Стефановски, Напредок Тетово, Шар Планина, стр 53
  2. Душан Кривокапиќ: „Шар-Планина“, издание на „Туристичка Штампа“, Белград, 1969 година