Ден на човековите права

Ден на човековите права — годишен празник кој се прославува низ светот на 10 декември секоја година.

Ден на човековите права
Ден на човековите права
Лого на човековите права, претставено во Њујорк на 23 септември 2011 г.
Го празнува(ат)Земјите-членки на Обединетите нации
Почнува1948; пред 76 години (1948)
Датум10 декември
ПрославаОбединети нации

Датумот бил одбран во чест на прифаќањето и одобрувањето на Универзалната декларација за човековите права од страна на Генералното собрание на ООН на 10 декември 1948 година во Париз[1], прв глобален документ за човекови права и едно од првите големи достигнувања на новите Обединети нации. Официјалното создавање на овој ден се случило на 317. пленарен состанок на Генералното собрание на 4 декември 1950 година, кога Генералното собрание ја донело резолуцијата 423(V), поканувајќи ги сите земји-членки и секоја друга заинтересирана организација да го слави денот како што тие сметаат најдобро.[2][3]

Денот вообочаено е одбележуван од политички конференции од висок ранг и состаноци, како и од културни настани и изложби за проблемите со човековите права. Дополнително, на 10 декември традиционално се доделуваат наградата за човековите права на Обединетите нации и Нобеловата награда за мир. Многу владини и невладини организации активни во полето на човековите права, исто така, организираат специјални настани во чест на денот, како и многу други граѓански и општествени организации.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. „МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА: Сите луѓе се раѓаат слободни и еднакви по правата и достоинството“. Академик. 2015-12-10. Посетено на 2019-12-10.
  2. Генерално собрание на ООН Седница бр. 5 Resolution 423(V). A/RES/423(V) 4 December 1950. посет. 29 октомври 2009 г.
  3. Office of the High Commission for Human Rights (2009). „The History of Human Rights Day“. Посетено на 29 October 2009.

Надворешни врски уреди