Ден на македонскиот јазик

Ден на македонскиот јазик — празник од работен карактер во Македонија кој се празнува на 5 мај. На овој ден во 1945 година Народната влада на Народна Република Македонија ја усвоила азбуката на македонскиот јазик како официјално писмо.

Ден на македонскиот јазик
Наречен иДен на македонскиот јазик
Го празнува(ат)Македонија Македонија
Значењеусвојување на азбуката на македонскиот јазик како официјално писмо
Датум5 мај
Македонска азбука (ракописно)

Денот 5 мај е прогласен за „Ден на македонскиот јазик“ на 130. седница на владата, одржана на 16 април 2019 година.[1]

Наводи Уреди

  1. „5 Мај прогласен за Ден на македонскиот јазик“. Посетено на 2019-05-06.