Демографија на Того

Со население од 6.619.000 во 2009 година, Того е 107 држава во светот според бројот на население. Поголемиот дел од населението живее во рурални предели, односно 65% од населението.

Динамика на населението (1961 - 2003)

Старосна структураУреди

(2000)

  • 0-14 години: 46% (мажи 1 161 610/ жени 1 153 877)
  • 15-64 години: 51% (мажи 1 254 437/ жени 1 327 306)
  • над 65 години: 3% (мажи 53 101/ жени 68 171)

Коефициент на плодностУреди

Етнички составУреди

Во Того живеат 40 различни етнички групи, од кои најбројни се Еве на југот од земјата и се 46% од населението. Во средината на земјата живеат Котоколи и Чамба, етничката група Кабје живее на север. Помали етнички групи се Мина, Моси и Аџа и потомци на Европејци кои живеат во државата.

РелигијаУреди

Околу 29% од населението се Христијани, 20% се Муслимани и 51% се припадници на локални религии.[1] Службен јазик во државата е францускиот јазик.

ЈазикУреди

Официјален јазик во земјатља е францускиот.

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди