Демографија на Кенија

Според последниот попис одржан во 2006 година, населението на Кенија изнесува 34 707 817 луѓе.

Динамика на населението на Кенија (1961-2003)
Старосна структура (2005)

Старосна структураУреди

(2006)

(2010)

Коефициент на плодностУреди

Етнички составУреди

Населението се состои од групата на племиња на Банту-црнци (Акикуи, Акамба, Балухја, Басама, Вањика, Ватете и Свахили), потоа нилотска група племиња (Нанде, Туркана, Масаи) и Сомалијци[1].

ЈазикУреди

Службени јазици во земјата се англискиот и свахили, а главен говорен јазик е кукују.

РелигијаУреди

Поголемиот дел од населението на земјата се христијани. Од нив, 45% се определуваат како протестанти, а 33% како католици. Останатите, околу 10% се православни христијани, или пак припадници на друѓи христијански цркви[2][3]. Постојат и голем број на малцинства со различни религии. Има околу 500 000 хиндуисти, кои се интегрирале во земјата и играт голема улога во економијата на земјата.

Околу 10% од верниците се муслимани, а околу 10% се неопределени.

НаводиУреди

  1. „CIA - The World Factbook - Kenya“. Архивирано од изворникот на 2020-08-31. Посетено на 2010-09-30.
  2. „Kenya“. World Council of Churches. World Council of Churches. 2008. Посетено на 2008-04-06.
  3. U.S. State Department (2007). „Background Note: Kenya“. The Office of Electronic Information, Bureau of Public Affair. Посетено на 2008-04-06. Недостасува |author1= (help)

Надворешни врскиУреди