Декад ― најмала позната единица на македонската пешадија.[1]

Во 333 г.п.н.е се состоела од 16 војници. Името упатува на тоа дека во почетокот единицата се состоела од 10 војници. Се смета дека Филип II Македонски, при реорганизацијата на македонската војска, го зголемил бројниот состав на единицата.[1]

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 д-р Стојан Киселиновски и др. (2000). Македонски историски речник. Скопје: ИНИ. стр. 145–146. ISBN 9989-624-46-1. Недостасува |author1= (help)