Даница Ѓуровиќ (1925 - 2001), понекогаш нарекувана Дања, била црногорска сликарка.

Родена во Цетиње, Ѓуровиќ најпрво се школувала на Академијата за применети уметности на Универзитетот во Загреб, на уметничкото училиште во Херцег Нови и на Педагошката академија во Никшиќ ; нејзината прва кариера била учителка. Посетувала часови по сликарство во ателјето на Министерството за култура во Цетиње, а подоцна работела со Мило Милуновиќ во неговото ателје. Милуновиќ влијаел на нејзиниот ран избор на теми, како што се мртвите природи, но набрзо таа се преселила во стилски поекспресионистички правец. Оваа фаза завршила со натамошен пресврт кон апстракција, во која препознатливите форми се поедноставуваат и преуредуваат. Таа се вратила на раните теми во нејзиното подоцнежно сликарство. Ѓуровиќ е застапена во колекцијата на Музејот на уметност на Црна Гора . Починала во Подгорица во 2001 година [1][2]

Наводи уреди

  1. Painters of Montenegro. Originated and developed by Bato Tomašević; text by Mladen Lompar; photographs by Dragoljub Zamurović; [translator Magde Phillips Tomašević]. Podgorica: Atlas Group: CID, 2010 (Beograd: Publikum), pp. 102-103
  2. Perović, O.; Marović, Milan. Art moderne du Monténégro (француски). Umjetnička galerija Socijalistička Republike Crne Gore. Посетено на May 15, 2022.