Даневирке (дански: Dannevirke, старонордиски: Danavirki, германски: Danewerk; букв. „данска творба“) — одбранбено утврдување кое се протега по западните граници на Јитланд до градот Шлезвиг, кој се наоѓа во Слиен, во Балтичкото Море, во близина на некогашниот трговски центар Викинг Хедеби . Оваа одбранбен ѕид моментно се наоѓа на територијата на Германија.

Даневирке нацртана на морската табела .