Дакијци (Дачани или Гети) — древен индоевропски народ кој главно живел на територијте на денешна Романија, Молдавија, но исто така во северна Бугарија. Тие биле тракиски народи. [1]

Дакиското царство на Буребиста во 1 в. пр н. е.

Наводи уреди

  1. Christopher Webber, Angus McBride (2001). The Thracians, 700 BC–AD 46. Osprey Publishing. ISBN 1-84176-329-2.

Поврзано уреди