Гупа

видови риби
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Gambusia|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}

Гупа ( Gambusia holbrooki ) е вид слатководна риба, тесно поврзана со freshwater fish, Gambusia affinis.[3][4][5] Тој е член на семејството Poeciliidae од редот Ципринодонтиформес. Гупата е родена во источниот и јужниот дел на САД од Флорида до Пенсилванија и од внатрешноста до Алабама и Тенеси, додека freshwater fish има поголема дистрибуција низ САД.[6][7]

Gambusia holbrooki
Gambusia holbrooki.png
Top: female/Bottom: male
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Gambusia
Вид: Gambusia holbrooki
Биномен назив
Gambusia holbrooki
Girard, 1859
Синоними[2]
 • Heterandria holbrooki (Girard, 1859)
 • Schizophallus holbrooki (Girard, 1859)
 • Zygonectes atrilatus Jordan & Brayton, 1878
Gambusia holbrooki
Gambusia holbrooki.png
Top: female/Bottom: male
Scientific classification edit
Domain: Eukaryota
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Actinopterygii
Order: Cyprinodontiformes
Family: Poeciliidae
Genus: Gambusia
Species:
G. holbrooki
Binomial name
Gambusia holbrooki

Girard, 1859
Synonyms[2]
 • Heterandria holbrooki (Girard, 1859)
 • Schizophallus holbrooki (Girard, 1859)
 • Zygonectes atrilatus Jordan & Brayton, 1878
Гупа во езерце во регионот Пи Пи во Јужна Каролина, 2011 година

ОписУреди

Овоj вид е инвазивен туѓ, внесен вид и припаѓа на фамилијата Poecilidae. Тоа е агресивена живородна риба која потекннува од Јужните делови на Соединетите Американски Држави. Интродуциран е насекаде во светот за контрола на комарци. На грбот е зеленикаво маслинесто до кафеаво обоен, страните се сиви со синкаст сјај, додека стомакот сребренкасто-бел. Женките имаат јасна црна дамка опкружена со златна која се појавува над аналниот отвор. Мажјаците имаат силно изменета анална перка на која што третиот, четвртиот и петтиот зрак се издолжени и задебелени и формираат таканаречен гоноподиум кој се користи за оплодување на женката. Женките се исто така поголеми одколку мажјаците со максимална должина од 60 милиметри кај женки и 35 милиметри кај мажјаците.[8] Поради својата слична големина, форма и репродуктивни навики, лесно може да се погреши.[9]

БиологијаУреди

Овој вид живее веднаш под водната површина, фаќајки го својот плен над или веднаш под површината. Сезоната за размножување е во период помеѓу средина на пролет и средина на есен (Април-Октомври), со период на кулминација околу летниот период. Женките може да имаат до девет породи по сезона на парење, со средна вредност која се движи од 5 – 100 рипчиња. Иако овој вид може да толерира голема валенца на еколошки услови, сепак има склоност во одбегнување на брзи водни струи, природно променливи потоци и реки и места со густа површинска вегетација коишто може да го попречат пристапот до исхранувањето од површина.

РаспространетостУреди

Овој вид живее веднаш под водната површина, фаќајки го својот плен над или веднаш под површината. Сезоната за размножување е во период помеѓу средина на пролет и средина на есен (Април-Октомври), со период на кулминација околу летниот период. Женките може да имаат до девет породи по сезона на парење, со средна вредност која се движи од 5 – 100 рипчиња. Иако овој вид може да толерира голема валенца на еколошки услови, сепак има склоност во одбегнување на брзи водни струи, природно променливи потоци и реки и места со густа површинска вегетација коишто може да го попречат пристапот до исхранувањето од површина.

Значајност за рибарствотоУреди

Нема значаност.

ВлијаниеУреди

Присуството на овој вид се изразува во наштетување на популациите на природните видови риби, водоземци и инвертебрати.

МеркиУреди

Уште од 1982 година Светската Здравствена Организација (СЗО) не ја препорачува употребата на Gambusia во цели за контрола на маларијата и упатува дека не треба да се интродуцира во нови површини. Селективен или мелиоративен риболов се препорачува како мерка за контрола на овој вид.

НаводиУреди

 1. 1,0 1,1 NatureServe (2013). Gambusia holbrooki. Црвен список на загрозени видови. 2013: e.T202394A18232445. doi:10.2305/IUCN.UK.2013-1.RLTS.T202394A18232445.en. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „IUCN“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 2. 2,0 2,1 Предлошка:Fishbase Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Fishbase“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 3. Wooten et al. 1988
 4. Rauchenberger 1989
 5. Robins et al. 1991
 6. https://nas.er.usgs.gov/queries/FactSheet.aspx?speciesID=849
 7. Page and Burr 1991
 8. „архивска копија“. Архивирано од изворникот на 2017-07-26. Посетено на 2020-11-04.
 9. NSW Department of Primary Industries. „Eastern gambusia (Gambusia holbrooki)“. Fishing and Aquaculture. NSW Government. Архивирано од изворникот на 2016-03-16. Посетено на 4 April 2015.
 • Froese, Rainer and Pauly, Daniel, eds. (2006). "Gambusia holbrooki" in FishBase. May 2006 version.