Лого на Гугл ток

Гугл ток (англиски: Google Talk) е сервис на компанијата „Гугл“ кој пружа услуги во интернет телефонија, разговарање и Видео-конференција.

Сервисот е заснован на XMPP протоколот и на корисниците им е овозможено директно да комуницираат со корисниците на другите Џабер сервиси.

Бета верзијата на Гугл ток излегла на 24 август во 2005-та година. Програмот за сега го подржува само Мајкрософт виндоус. Корисниците на другите оперативни системи можат да го користат програмот преку класичниот Џабер клиент.

Надворешни врскиУреди

НаводиУреди