Отвори го главното мени

Грчкиот план (руски: Греческий проект) на руската царица Екатерина II од 1780-тите за решавање на Источното прашање со делење на Отоманската империја меѓу Руската империја и Хабсбуршката монархија и враќање на Византиската империја на територија, вклучувајќи Константинопол, Тракија, Македонија, бугарските земји и со северна Грција, предводена од нејзиниот внук Константин Павловиќ. [1]

Евгениј Бугарски го подготвува проектот.

НаводиУреди

  1. Жорж Кастелан (1999). „История на Балканите XIV-XX“. Пловдив, „Хермес“, 2002. превод Лиляна Цанева. Индекс 954-459-901-0, стр. 205.

ПоврзаноУреди