Грб на Токелау

Територијалниот парламент на Токелау (Генералното фоно) го усвоило ликовното решение за грбот на Токелау во мај 2008 г.

Грбот на Токелау

Грбот (поточно, амблем) се состои од рибарска кутија („тулума“) со крст, кој го симболизира христијанството како значаен дел од секојдневниот живот во земјата. Под кутијата на ролна стојат зборовите Tokelau mo te tua („Токелау за Севишниот“)[1].

Историја и знамеУреди

Пред 2008 г., во Токелу се користеле грбот и знамето на Нов Зеланд.

Новото знаме на Токелау било усвено на истата седница.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. „Знаме и национален симбол на Токелау“. Министерство за надворешни работи и трговија на Нов Зеланд. 2 октомври 2009. Архивирано од изворникот на 2014-07-27. Посетено на 12 септември 2010. (англиски)