Грб на Свети Мартин (Холандија)

Coat of arms of Sint Maarten.svg

Грбот на Свети Мартин (Холандија) содржи штит со сонце што изгрева и мото.[1] Штитот ги содржи судницата во Свети Мартин во центарот, граничниот споменик на десно, и портокалово-жолтиот мудрец (националниот цвет) на левата страна. Летајќи пред изгрејсонцето има пеликан, што е националната птица на Свети Мартин. Под штитот има трака со мотото на Свети Мартин на (на Латински): Semper pro Grediens (македонски: секогаш напред).

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. „Coat of Arms“. Sint Maarten National Heritage Foundation. Архивирано од изворникот на 2018-03-08. Посетено на 6 December 2010.