Грб на Саудиска Арабија

Emblem of Saudi Arabia.svg

Грбот на Саудиска Арабија (поточно Амблем на Саудиска Арабија) — официјален грб на кралството усвоено во 1950[1]. Според уставот на кралството[2], грбот се состои од два прекрстени сабји со палма во отворениот дел сабјите. Сабјите ги претставуваат Хиџаз и Неџд под раководство на Ибн Сауди[3]

НаводиУреди

ПоврзаноУреди


[[Категорија::Никулци за Саудиска Арабија]]