Грб на Република Кина

Грбот на Република Кина[1] или често наречен како „сино небо со бело сонце“ (кинески: 青天白日 / Qīng tīan bái rì) е националниот грб на Република Кина, но и грб на Куоминтанг, елемент од знамето на Тајван и симбол на тајванската морнарица.

„Синото небо со бело сонце“ е симбол на Куоминтанг и тајванската морнарица.

Самиот грб е претставен од бел диск со дванаесет зраци поставени на сина основа. Дванаесетте зраци ги претставуваат 12-те месеци во годината и 12-те кинеси часа. Тие го претставуваат духот на прогресот.

НаводиУреди

  1. Позната и како Тајван.

ПоврзаноУреди