Грб на Мјанмар

Грбот на Мјанмар е официјалниот грб на државата кој се користи на секое државно ниво. Денешниот мјанмарски грб е усвоен во 2008 година, што е всушност модификација на претходниот мјанмарски грб.

Грб на Мјанмар
State seal of Burma 2008.svg
Подробно
ГрбоносецВлада на Република Унија Мјанмар
Усвоенусвоен во 2008 кога се направиле измени врз старата верзија на грбот.
Претходни варијантиState seal of Myanmar (1989–2008).png
Употребаофицијален грб на Република Унија Мјанмар.

ОписУреди

Грбот на Мјанмар е составен од два митски лава наречени шинтеи кои еден спроти друг, но свртени со грбовите. Лавовите се држачи на централниот мотив на грвот, односно венец од две маслинови гранчиња каде во средината се наоѓа картата на Мјанмар. Лавовите и централниот мотив се поставени на лента со мјанмарски натпис „Унија Мјанмар“. Над лавовите се наоѓа традиционален цветен орнамент и на врвот се наоѓа петокрака. Сите елементи се во златна боја поставени на црвена основа. [1]

Поранешни грбовиУреди

НаводиУреди

  1. Член 13, Устав на Република Унија Мјанмар од 2008 година.

ПоврзаноУреди