Грб на Камбоџа

Грбот на Камбоџа или кралскиот грб на Камбоџа е официјален грб на државата и симбол на камбоџиската монархија. Денешната форма на грбот е сличен со грбот на Камбоџа од 1953 година.

Кралски грб на Камбоџа
ព្រះឆាយាល័ក្ខកម្ពុជា
Royal arms of Cambodia.svg
Варијанти
Stone engraving of coat of arms of Cambodia.jpg
Подробно
ЧеленкаКралска круна на Камбоџа
ДржачиКоџасинга и Синга
Мотоព្រះចៅក្រុងកម្ពុជា
(Preah Chao Krung Kampuchea)
ОрдениКралски ред на Камбоџа

ОписУреди

Грбот го држат две животни, гаџасинга (лав со сурла) на левата страна и синга (лав) на десната. Лавовите држаат два кралски петслојни чадори. Вио средината се наоѓа кралската круна со зраци на врвот од круната. Под круната се наоѓаат два пан послужавника поставени еден врз друг со свет меч и кмерска верзија на симболот на Аум над мечот. Под грбот се наоѓа лента на која стои: Preah Chao (кралски владетел) - Krung (кралство) - Kampuchea (Камбоџа), или, Крал на на Кралството Камбоџа.

ПоврзаноУреди