Грб на Индонезија

Грбот на Индонезија претставува "гаруда" (голема митска птица) на која се наоѓа штит. Штитот е поделен на четири делови, два делови со црвена и два делов ина бела боја, на која се наоѓаат ланец, дрво, бик, орис и памук. Во средината на штитот се наоѓа златна ѕвезда на црна позадина во облик на штит. Гарудата држи трака со натписот "Bhinneka Tunggal Ika" (Единство во различностите). Грбот е усвоен на 11 февруари 1950.

Грб на Индонезија
National emblem of Indonesia Garuda Pancasila.svg
Подробно
Усвоен11 февруари 1950
Мото"Bhinneka Tunggal Ika" (Единство во различностите)

ПоврзаноУреди