Грб на Зимбабве

Грбот на Зимбабве е усвоен на 21 септември 1981 година. Се состои од два ирваси кои стојат околу штитот. Штитот е со зелена боја и на него се наоѓаат 14 бранови и симболот на старото Кралство Зимбабве. Над штитот се наоѓа копач, AK-47 и црвена петокрака. Под штитот се наоѓа натпис "Unity, Freedom, Work" (Единство, Слобода, Работа).

Грб на Зимбабве
Coat of arms of Zimbabwe.svg
Подробно
Усвоен21 септември 1981
Мото"Unity, Freedom, Work" (Единство, Слобода, Работа)

Видете исто така иУреди