Грб на Бурунди

Грбот на Бурунди е официјалниот грб во државата кој е во употреба од 1966 година. Грбот е составен од црвен штит со златни рабови. Во средината на штитот има приказ на златна глава од лав, а позади штитот има три прекрстени африкански копја. Под штитот има бела лента со натпис „Единство, работа, прогрес“ или на француски Unité, Travail, Progrès.[1]

Грб на Бурунди
Coat of arms of Burundi.svg
Подробно
ГрбоносецБурунди
Усвоен1966
Штитглава од лав
МотоЕдинство, работа, прогрес
Други елементитри африкански копја кои се прекрстуваат позади штитот.

НаводиУреди

  1. Guide to the Flags of the World by Mauro Talocci, revised and updated by Whitney Smith (ISBN 0-688-01141-1), p. 153.

ПоврзаноУреди