Грб на Јужна Кореја

Грбот на Јужна Кореја е официјалниот грб во државата. Грбот е составен од таегеук, симбол кој се појавува на знамето на Јужна Кореја. Симболот е над пет стилизирани листови на хибискус, националното цвеќе на Јужна Кореја. Грбот е усвоен во 1963 година.

Грб на Јужна Кореја
Emblem of South Korea.svg
Подробно
Усвоен1963
ШтитТаегеук; Хибискус

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди