Градоначалник на Окленд

Градоначалникот на Окленд (англ. Mayor of Auckland) е директно-избран Советот на Окленд, управниот орган на градот Окленд, Нов Зеланд.

Лен Браун - градоначалник на Окленд (2010-)

Оваа функција е создадена на 9 октомври 2010 г. со создавањето на новиот Совет на Окленд, со кој се заменети седумте дотогашни совети на градот, како и Регионалниот совет на Окленд. Пред 2010 г. звањето „Градоначалник на Окленд“ му припаѓало на градоначалникот на тогашниот Град Окленд. Моментален градоначалник е Лен Браун, претходен градоначалник на областа („град“) Манукау.

Список на градоначалнициУреди

Име Стапил Напуштил
1 Лен Браун 1 ноември 2010

Надворешни врскиУреди