Горно Лабунишко Езеро


Горната Лабунишка локва е мало и едно од четирите леднички езера на Јабланица. Зафаќа површина од 960 м2, додека обемот изнесува 274 м. Езерото има кружна и кон исток издолжена форма налик на круша и растојанието во насока север-југ изнесува 62 м, а во насока исток-запад 56 м. Длабоко е 2,85 м[1].

Горна Лабунишка локва
Горно Лабунишко Езеро (Локва) 01.jpg

Површина 960 м2
Должина 61 м
Ширина 56 м
Обем 274 м
Длабочина 2,85 м
Планина Јабланица

ГалеријаУреди

НаводиУреди

  1. Апостолски, Mihailo (1984). Природни и социо-географски карактеристики на зоните на номадските и полуномадските сточарски движења во Македонија. Makedonska akademija na naukite i umetnostite.

ПоврзаноУреди