Големо Деделбешко Езеро

(Пренасочено од Големо Дедељбешко Езеро)

Големото Дедељбешко езеро е ледничко езеро[1] и едно од 27-те на Шар Планина. Заедно со Малото Дедељбешко Езеро ги сочинуваат Дебељбешките езера кои воедно се и последните езера на шарпланинското јужно било. Се наоѓа на 1,980 m надморска висина. Долго е 100, а широко е 80 метри. Длабоко е преку 2 метри[2]. Обвивката на езерото делумно е карпеста, а делумно ливадестам Обраснато е со висок шамак до еден метар над површината. Чисто водоезерско огледало може да се види само во југозападниот дел, на околу 150 m² каде длабочината достигнува до само половина метар. Водата ја прима само преку едно поточе.[3].

Големо Дедељбешко езеро
Координати:
Површина: 3.916 м2
Должина: 100 м
Ширина: 80 м

Обем:

м
Длабочина: < 2 м
Надморска висина: 1.980 м
Планина: Шар Планина

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Rista Nikolić: "Glacijacija Šar Planine i Koraba“, Beograd, 1912 godina.
  2. Живко Стефановски, Напредок Тетово, Шар Планина, стр 58
  3. Душан Кривокапиќ: „Шар-Планина“, издание на „Туристичка Штампа“, Белград, 1969 година