Голема советска енциклопедија

Големата советска енциклопедија (ГСЕ; руски: Больша́я сове́тская энциклопе́дия, БСЭ) е една од најголемите енциклопедии на руски јазик, објавувана во Советскиот сојуз од 1926 до 1990. По 2002, податоците од енциклопедијата биле вклучени во Големата руска енциклопедија.

Большая советская энциклопедия
Јазикруски
Предмет(и)општа
ИздавачSovetskaya Entsiklopediya
Издадена
1926–1981 (печатена верзија)
Медиум30 тома
OCLC14476314
Websitehttp://bse.sci-lib.com

Идејата за Голема советска енциклопедија се појавила во 1923 по иницијатива на Ото Шмит, член на Руската академија на науките.