Голема ајкула

Голема ајкула (Cetorhinus maximus)вид на ајкула.

Големата ајкула

Претставувајќи втора најголема риба во светот, големата ајкула е заштитена во неколку држави. Лете плива на површината со отворена уста, процедувајќи планктон. Секој час низ големите жабри што речиси ја опкружуваат главата на оваа ајкула минуваат и до 1,5 милион литри морска вода. Црниот дроб и се портега по целата должина на стомачната шулина, а исполнет со масло, што и помага при одржувањето на вода.

ПоврзаноУреди