Голема Монголија

За други значења на поимот, видете Монголија (појаснување)

Голема Монголија е географска област што е претежно населена со Монголци. Во тој регион вклучени се териториите на денешна Монголија, Внатрешна Монголија и Бурјатија во Русија.

Монголски територии

Луѓето во овој регион ги споделуваат заедничките културни вредности на Монголците и зборуваат на некои од дијалектите на монголскиот јазик. Освен во Монголија, во сите останати региони Монголците се малцинство.

НаводиУреди

ПоврзаноУреди