Гогес, наречена и гогзис, гали и стрипта макаронија е еден вид тестенини направени на Пелопонез, особено во провинциите Арголис и Лаконија. Тие наликуваат на морски школки и се слични на каватели или орекити што се направени во Апулија. Гоговите обично се прават само од брашно, вода и сол, без јајца.

Making gogges

Тие се прават така што тестото прво се тркала во цилиндри приближно со дебелина на малиот прст, а потоа се сече цилиндерот на делови од 3-4 сантиметри во должина. Во последниот чекор, секој дел се притиска рамно и се витка, со едно течно движење со помош на прстите. Валањето може да се направи на која било површина, но обично се прави на жлебна дрвена штица за да се даде на тестенината надворешна текстура. Ако не се консумираат свежи, се оставаат да се исушат за време од 2-3 дена.

Традиционално, за прославите на Tiriní се правat свежи , за време Apókries, во кој се слави конзумирањето на сирење, млечни производи и масло пред посниот пост. За Tiriní , се служат како закуска или мезе со масло и мизитра, но во други периоди од годината се служат како главно јадење. Денес, иако сè уште најчесто се прават дома рачно, тие комерцијално се произведуваат во локални фабрики за тестенини и се служат во таверни и ресторани.

Наводи

уреди