Глеѓта (лат. substantia adamantina s. enamelum) претставува надворешната обвивка на коронката на забот, таа го заштитува дентинот од влијанијата во усната празнина. Изградена е од органска матрица (од 4% до 8%) и кристали на хидроксиапатит (од 92% до 96%). Од нив 12% ѝ припаѓаат на водата. Дебелината на глеѓта варира и најтенка е во пределот на вратот на забот, каде преоѓа во цемент кој го покрива коренот на забот, а најдебела е на џвакалните површини (кај преткатниците и катниците) и секалните рабови кај предните заби. Тоа е најцрвстата супстанција во човековото тело.

Глеѓ
Labeledmolar.jpg
Катник
Податоци
Назнаки
Латинскиenamelum
TAA05.1.03.056
FMAFMA:55629

Неправилности во структутата на глеѓтаУреди

 
Катник кај човек со прикажани делови, меѓу кои и глеѓта.

Тие настануваат во времето на создавањето на глеѓта, кога врз процесот на создавање на органска матрица, минерализација и созревањето на глеѓта делуваат негативни фактори.

Постојат неколку фактори кои условуваат појава на структурни аномалии на глеѓта:

  • Општи фактори
  • Локални фактори
  • Наследување
  • Интоксикација и
  • Непознати причини
  • Неправилност предизвикана од дејството на општите фактори се нарекува хипоплазија на глеѓта.
  • Неправилност предизвикана од дејството на локални фактори се нарекува Тарнерова хипоплазија.
  • Неправилност предизвикана од дејството на наследни фактори се нарекува Amelogenesis imperfecta.
  • Неправилност предизвикана од дејството на интоксикација (труење) се нарекува флуороза на забите.
  • Неправилност предизвикана од дејството на сѐ уште неразјаснети причини може да се види како локализирано заматување на забите.