Предлошка:Автоматска таксокутија

Гинката (Предлошка:Науч) е семејство на голосеменици која потекнува од времето на мезозоикот, а денес содржи само еден претставник — гинкото (Ginkgo biloba). Поради неговата неизменетост, тој се смета за жив фосил. Пред околу 170 милиони години (во периодот јура) постоеле многу повеќе родови припадници на оваа фамилија и биле едни од најчестите дрвенести растенија кои го населувале скоро целото копно.[1] Непосредно пред почетокот на терцијарот поголемиот број на видови од оваа фамилија веќе биле изумрени.

РодовиУреди

Забелешка: Со знакот † обележани се изумрени родови.

НаводиУреди

  1. Предлошка:Наведено списание

Надворешни врскиУреди