Гигаметар (симбол Гм или Gm) е единица мерка за должина еднаква на милијарда метри[1] или 1.000.000 км.

Размерен модел на Сончевиот Систем од 10 милијарди до 1

Оваа единица не наоѓа примена во практичниот живот бидејќи е преголема за да може да изрази било која величина на Земјата. Најзастапена е во астрономијата, кајшто се користи за изразување на растојанието на придружни небесни тела како планетите од нивните матични ѕвезди.

Примери

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. „гигаметар“. Лексикон на македонскиот јазик. он.нет. 2010. Посетено на 2 април 2011.[мртва врска]