Герда Марија Алм (24 мај 1869 – 1956) била сликарка и конзерваторка со шведско потекло.

Герда Марија Алм

БиографијаУреди

Герда Марија Алм родена во Вестерос, Шведска. Студирала на Кралската шведска академија за уметност во Стокхолм (1889-91)[1] и подоцна студирала гравирање кај граверот Аксел Талберг (1896).[2][3] Таа направила неколку патувања низ Европа за понатамошни студии во годините помеѓу 1892 и 1900 година.[2][3] Студирала на Академијата Колароси во Париз и патувала во Италија, Англија, Норвешка и Белгија.[2][3][4]

Заинтересирана за обновување на уметноста, таа тренирала за конзервација на уметност со Ф.К Сесиг во Алте Пинакотек во Минхен.[4] Нејзината вештина и репутација биле такви што добила голем број важни нарачки, вклучително и реставрација на семејни портрети на шведската кралица Викторија.[4]

Во 1903 година, таа емигрирала во Соединетите Држави и зазела позиција како помошник реставратор во музејот Метрополитен во Њујорк.[4] Таа на крајот се населила во Чикаго, каде што работела како уметнички конзерватор за Институтот за уметност во Чикаго, како и за други уметнички институции и приватни колекционери, станувајќи еден од најдобрите конзерватори во нејзината посвоена земја.[1][2][3] Таа продолжила да изложува свои слики на пејзажи, домашни ентериери и портрети на жени во импресионистички стил.[2][3]

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 "Brevities". The News-Palladium (Benton Harbor, Michigan), June 18, 1935, p. 3.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 The Friedman Collection: Artists of Chicago. Spanierman Gallery, New York, 2002.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Swanson, Mary Towley. Swedish Immigrant Artists’ Patronage System, 1880-1940, 2004.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Richards, Agnes Gertrude. "The Romance of Restoring". Fine Arts Journal 33:5 (November 1915).