Гази ― војник, победник, освојувач и борец за исламската вера.[1]

Титула што во Турското Царство им се давала на хероите - победници. Такви примери низ историјата се: гази Иса-бег, гази Мустафа паша, гази Мустафа Ќемал - Ататурк.[1]

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 д-р Стојан Киселиновски и др. (2000). Македонски историски речник. Скопје: ИНИ. стр. 122. ISBN 9989-624-46-1. Недостасува |author1= (help)