Вршачки замок

(Пренасочено од Вршачка кула)


Вршачкиот замок е тврдина, која се наоѓа на Вршачката планина во Србија. Таа е единствената донжон кула која останала од истоимената тврдина. Се смета дека била изградена во Ѓурак Бранковиќ, по падот на Смедерево.

Вршачка кула
Vršačka kula posle obnove2.jpg
Вршачката кула за време на реконструкцијата
Општи податоци
ГрадВршац
ЗемјаСрбија