Врски меѓу Црна Гора и Германија

Врските меѓу Црна Гора и Германија се надворешни односи меѓу Црна Гора и Сојузна Република Германија.

ВрскиУреди

Билатералните односи меѓу Црна Гора и Сојузна Република Германија датираат од времето на Кнежеството или Кралството на Црна Гора. Дипломатската канцеларија на Германското Царство во Црна Гора, во Цетиње, била отворена во 1906 година. Првиот дипломатски претставник на Германската Империја Црна Гора, во ранг на вонреден заменик и овластен министер, бил испратен во почетокот на јуни 1906 година.

Сојузна Република Германија ја признала независноста на Црна Гора на 14 јуни 2006 година, кога биле воспоставени дипломатски односи меѓу двете земји. [1]

Дипломатски претставнициУреди

Во БерлинУреди

  • Вера Јоличиќ-Кулиш, амбасадор, 2012 година -
  • Владимир Радуловиќ, амбасадор, 2008 - 2012. [1]

Во ПодгорицаУреди

  • Гудрун Елизабет Штајнакер, амбасадор, 2014 година. -
  • Пиус Фишер, амбасадор, 2011 - 2014 година
  • Питер Плата, амбасадор, 2008-2011
  • Томас Шмит, амбасадор, 2006 - 2008 [1]

На ЦетињеУреди

  • Анри Екарт, 1910 година
  • Пилигрими Балтаци [2]

ИнтересноУреди

Република Црна Гора користела германска марка од 1999 година, а потоа евро од 2002 година.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди