Волк и телесоветски марионетски цртан филм создаден во 1984 година од режисерот и аниматор Михаил Каменецки.

Заплет уреди

Еднаш Волкот украл новороденче теле и го донел кај него да го јаде Но потоа се смилувал на телето и решил сè уште да не го јаде, туку да почека додека не порасне, а потоа да го изеде. Волкот се приврзал за телето, се грижел за него, го хранел со млеко, му пеел приспивни песни, му читал книги. За доброто на телето, Волкот донел одлука: „деца - тие не смеат да растат во калта“. А, вепарот, кој фрлил цигара до телето, волкот буквално го избркал.

Постепено, Волкот и Телето се навикнале еден на друг и почнале да живеат како татко и син, и Волкот се предомислил да го изеде. Но, поранешните пријатели на Волкот - мечката, свињата и лисицата - по секоја цена сакале да го земат и да го изедат телето, без оглед на тоа што ќе ги чини, иако мечката се обидела да ги одврати лисицата и свињата од оваа работа, но лисицата рекла дека нема ништо да се случи ... Отпрвин, Волкот ѝ навестил на оваа компанија дека неговото милениче е премало, но штом тројцата почнале да го напаѓаат Волкот, тој веднаш се појавил со заканувачки изглед, не дозволувајќи им да го земат телето. Но, за тоа време, телето станало силен Бик и го нападнал тројството и ги избркал. Лисицата и свињата успеале да избегаат, додека мечката ја скршила оградата и им викнала на лисицата и свињата дека ги предупредила. И тогаш Бикот викнал тато по Волкот. На волкот му било мило што веќе не е мајка, туку татко.

Филмска екипа уреди

 • Сценарист - Михаил Липскеров
 • Режисер - Михаил Каменецки
 • Композитор - Игор Космачев
 • Сценограф - Ирина Кострина
 • Аниматори:
  • Вјачеслав Шилобреев
  • Сергеј Олифиренко
  • Елена Гагарина
 • Кукли и украси се направени од:
  • Павел Гусев
  • Олег Масаинов
  • Семион Етлис
  • Михаил Колтунов
  • Валери Петров
  • Александар Горбачов
  • Марина Чеснокова
  • Нина Молева
  • Наталија Гринберг
  • Владимир Маслов
  • Александар Максимов
  • Људмила Рубан
  • Лилијана Лјутинскаја
  • Александар Белјаев
  • Валентин Лејдигин
 • Оператор - Јуриј Каменецки
 • Инженер за звук - Владимир Кутузов
 • Уредник - Наталија Абрамова
 • Уредник - Галина Филатова
 • Режисер - Григориј Хмара

Улогите ги искажале уреди

 • Олга Громова - Лисица / мало теле
 • Олег Табаков - Волк
 • Владимир Винокур - Мечка / порасна теле / бик
 • Всеволод Ларионов - свиња

Награди уреди

Филмот „Волк и теле“ бил награден на следниве фестивали:

  • 1-ва награда „Сребрен слон“ на МФФ во Бангалор, Индија, 1985 година,
  • 1-ва награда на ИФАК во Загреб, Југославија, 1986 година;
  • 1-ва награда на ИФФ Буенос Аирес, Аргентина, 1987.
  • Диплома на VII IFF на филмови за деца и млади во Томар (Португалија).[1]

ДВД изданија уреди

 • Цртаниот филм бил објавен на ДВД во колекцијата цртани филмови „Мајстори на руска анимација том 3“. Цртани филмови на дискот: „Приказна за бајките“ (1979), „Ловот“ (1979), „Последниот лов“ (1982), „По некое време имаше куче“ (1982), „Мравка“ „Патување “(1983), „Лавот и бикот “(1983) ,„Волк и теле“ (1984), „Балаган“(1981), „Старо скалило“ (1985),„Кралски сендвич“ (1985), „За Сидоров Вова“ (1985).[2]
 • 10 ноември 2009 година, објавување на цртаниот филм на ДВД, што го подготвила компанијата „Крупен План“. За време на снимањето, се користело дигитално враќање на сликата и звукот. Покрај него, дискот содржел и други цртани филмови: „Различни тркала“, „Сакам кундак! ", " Чунја ", "Терем-теремок", "Што можете да направите? ","Петја-петушок исчезна","Медењаци".

Литература уреди

Липскеров М. Ф. Как Волк Телёночку мамой был. — АСТ, 2010. — ISBN 978-5-17-066239-5.

Наводи уреди

 1. Журнал «Советский экран» 1 выпуск, 1987 год
 2. Masters of Russian Animation Volume 3