Воислав Костиќ (21 септември 1931 во Белград - 29 септември 2010 во Белград) е поранешен српски композитор, музичар, писател и готвач.

Познат е по тоа што компонирал музика за повеќе од 45 театарски претстави, 25 телевизиски серии, 60 филмови и 2.000 балади.