Воен музеј (Белград)

музеј во Белград
Зградата на војниот музеј во Белград

Воен музеј (Белград) е музејска институција која собира, проучува и прзентира различни предмети за воена употреба, а пред се оружје, униформи, војни знамиња, војни документи и уметнички дела со воена тематика. Војниот музеј во Белград е сместен на првиот бастион на југоисточниот фронт на Белградската тврдина во зграда која е подигната во 1924 година, за потребите на Военогеогравскиот институт кој во 1956 година му бил предаден на Музејот. Опкурежен со бедеми и најголеиот белградски парк Калемегдан, претставува еден од симболите на Белградската тврдина.

Надворешни врскиУреди