Воден Град ( унгарски:Víziváros латински: Civitas Archiepiscopalis , германски: Wasserstadt ) се наоѓа во населбата Естергом, во Унгарија на десниот брег на Дунав, под кралскиот замок и основната базилика „Свети Адалберт“ . Името Watertown потекнува од бројните жешки извори во областа.

Рид на замокот
Христијански Музеј

Водениот Град е основан од Матијас Ратот, архиепископ на Естергом во 1239 година. Градот паднал под отоманска власт во 1543 година, потоа ослободен од страна на христијанските сили во 1683 година. За време на тие 140 години, Турците изградија бањи, верски згради и го засилија замокот. Џамијата Озицели Хаци Ибрахим, која што се наоѓа на улицата Берењи Жигмонд, е најстарата џамија која што сè уште опстанала од времето на Отоманското Царство до реката Дунав.[1][2]

По опсадата во 1683 година започна реконструкцијата на градот, но за време на војнатата на Ракоци за независност беше уништен во зимата 1705–1706 година. Водениот град го населиле Германците. Во 1827 година, неговото население било 697. До 1891 година во градот имало 1158 унгарски жители. Катедралната библиотека била отворена во 1853 година. Зградата на библиотеката е дизајнирана од Јожеф Хилд . Христијанскиот музеј бил основан од страна на архиепископот Џанос Симор во 1875 година, кога тој ја отворил својата приватна колекција на религиозна уметност . Примарната палата била изградена во 1883 година. Во 1895 година, Водениот Град се споил со Кралскиот Естергом, како трета област. Во исто време соседниот Сентѓерѓмезе стана четврт и Сентамаш стана втора област.

НаводиУреди

  1. „24 Óra Hírlap“. www.24ora.hu.
  2. „Átadták a Hadzsi Ibrahim dzsámit - képek“. Ingatlanok.hu.