Висока порта

(Пренасочено од Високата порта)

Високата порта или само порта (турски: Bab-ı Ali) е термин со кој се означувал диванот во Отоманското Царство, во кој се спроведувала отоманската политика. Терминот се користел во дипломатски контекст од страна на западните земји, бидејќи нивните дипломати биле буквално пречекивани пред портите на диванот. За време на Хуриетот, функциите на диванот биле заземени од страна на поети од императорската влада и портата започнала да се нарекува како Министерство за надворешни работи.

Високата порта