Вилијам Бредфорд (ц. 1590 – ц. 1657)[2] — англиски сепаратист, водач на Лејден, Холандија и на колонијата Колонија Плимут каде што бил потписник на договорот Мејфлауер. Тој бил пет пати избран за гувернер на Колонијата Плимут со вкупен мандат од околу 30 години во периодот помеѓу 1621 и 1657. Неговиот дневник, За Плимутската плантажа, го опишува периодот од 1620 до 1657 во Колонијата Плимут и претставува важен историски документ.[3]

Вилијам Бредфорд
„Товарење на Верниците,“ од Роберт Волтер Веир. Вилијам Бредфорд е прикажан во центарот, клечејќи во позадина, симболично позади гувернерот Џон Карвер (држи капа) којшто треба да го наследи.[1]
2-ор, 5-ти, 7-ми, 9-ти и 11-ти Гувернер на Колонијата Плимут
Лични податоци
Сопружник Дороти Бредфорд
Алис Карпентер
Деца 4
Професија ткајач
Вероисповед Аџија (Колонија Плимут)
Потпис

Наводи уреди

  1. Abrams, 150.
  2. Caleb H. Johnson, The Mayflower and Her Passengers (Indiana: Xlibris Corp., copyright 2006 Caleb Johnson), p. 79
  3. The fast and thanksgiving days of New England by William DeLoss Love, Houghton, Mifflin and Co., Cambridge, 1895.

Надворешни врски уреди