Википедија:Запознајте ја Шведска

GLAM Macedonia
Sweden

Запознајте ја Шведска е уредувачки едномесечен предизвик за членовите на Вики Клубовите во Република Македонија, што се одржува од 01 ноември 2021 (00:01) до 30 ноември 2021 (23:59). Проектот е во организација на Здружението ГЛАМ Македонија поддржан од Амбасадата на Кралство Шведска во Скопје.

Цели и правилаУреди

Запознајте ја Шведска се одржува со цел да се намали недостатокот на статии со шведски теми на Википедија на македонски јазик. Сите стари и нови членови на Вики Клубовите во Република Македонија се добредојдени да земат учество.

Нема строги правила освен следниве:

 • Учесникот мора да биде член на некој од Вики Клубовите
 • Статијата создадена или надополнета во овој период мора да биде на шведски теми
 • Статијата може да биде нова или надополнета постоечка статија

Најдобрите пет учесници ги добија наградите и дипломите во текот на месец декември, на јавен свечен настан во Скопје. Наградите ги обезбеди Амбасадата на Кралство Шведска во Скопје.

ТемиУреди

Како теми за статиите се прифаќаат сите статии од категоријата Шведска, со нагласок на историја, географија и култура на Шведска.

ТранскрипцијаУреди

При предавање на шведски имиња на македонски, од помош се следните забелешки:

 • „å“ се предава како „о“
 • „y“ се предава како „и“
 • „ä“ се предава како „е“
 • „ö“ се предава како „о“
 • „c“ се предава како „к“ или „с“
 • „dj“ се предава како „ј“
 • „gj“ се предава како „ј“
 • „hj“ се предава како „ј“
 • „ј“ се предава како „ј“
 • „lj“ се предава како „ј“
 • „w“ се предава како „в“
 • „z“ се предава како „с“
 • „kj“, „skj“, „stj“, „kj“, „sј“ се предаваат како „ш“

УчеснициУреди

Учесниците и нивните придонеси може да се најдат на Википедија:Запознајте ја Шведска/Учесници

РезултатиУреди

За време на уредувачкиот едномесечен предизвик „Запознајте ја Шведска“ беа создадени вкупно 670 статии од 56 млади уредувачи.
Според жири комисијата, резултатите се следните:

 1. Марко К.: 921 поени (95 статии)
 2. Petar Barsa: 816 поени (175 статии)
 3. Viktor Borojevic: 394 поени (61 статија)
 4. Kostovska: 369 поени (104 статии)
 5. Irena Milojevik 261 поени (11 статии)

6 Elena Milenkovska: 250.5 поени (40 статии)
7 Gdimovska13: 239.5 поени (53 статии)
8 Ina pet: 124 поени (10 статии)
9 Angjeloska Mia: 64.5 поени (8 статии)
10 Emelj Ciko: 63.5 поени (18 статии)
11 IvanKonev123: 59 поени (21 статија)
12 Sofija Stojanovska: 56 поени (2 статии)
13 Dzuli n: 54.5 поени (5 статии)
14 Ristovskaa05: 45.5 поени (6 статии)
15 Lozanoski22: 34 поени (2 статии)
16 RuzicaG: 23 поени (8 статии)
17 Nina96005: 15 поени (1 статија)
18 Doni12345: 10.5 поени (3 статии)
19 HristinaGoldenstate: 10 поени (1 статија)
20 Petkova Sofija: 9 поени (1 статија)
21 Ana.cikarska3333: 8 поени (1 статија)
21 Simona125: 8 поени (1 статија)
22 Bojann255: 6.5 поени (3 статии)
23 NikcoKR: 6 поени (1 статија)
24 Мартина Ѓорѓиевска‎: 5 поени (1 статија)
24 Tasevskaa: 5 поени (2 статии)
24 MartinStojc: 5 поени (1 статија)
24 Ivo4398: 5 поени (1 статија)
24 Ekakika.es: 5 поени (1 статија)
25 NPetar14: 4.5 поени (3 статии)
26 Alexandarbozz: 4 поени (1 статија)
27 Sandonovska: 3 поени (1 статија)
27 Veronikablazevska: 3 поени (1 статија)
27 Baek147: 3 поени (1 статија)
28 Petar Mitrovski: 2.5 поени (2 статии)
29 Marulanajjaca: 2 поени (1 статија)
29 Filip.georgiev10: 2 поени (1 статија)
29 SofiWiki008: 2 поени (1 статија)
30 Lovelynexxx: 1 поен (2 статии)
30 Misovskasara: 1 поен (2 статии)
30 Kalan Wiki2: 1 поен (1 статија)
30 Banja147: 1 поен (1 статија)
30 Filip.Atanasovski123: 1 поен (1 статија)
30 KonstantinKloki: 1 поен (1 статија)
30 Swagriskyy: 1 поен (1 статија)
31 LIMEKICK: 0.5 поен (1 статија)
31 Sharok305: 0.5 поен (1 статија)
31 Demeter01: 0.5 поен (1 статија)
31 MarkoJanevski: 0.5 поен (1 статија)
31 Kristina Kopevska: 0.5 поен (1 статија)
31 Janiswikiq: 0.5 поен (1 статија)
31 Milana Cvetkova: 0.5 поен (1 статија)
31 Call me Meri: 0.5 поен (1 статија)
31 Sandonovska: 0.5 поен (1 статија)
31 SimonaWikiOhrid: 0.5 поен (1 статија)
31 StefiWikiMuzika: 0.5 поен (1 статија)

КонтактУреди

Повеќе информации можете да добиете со непосреден контакт со ГЛАМ Македонија преку испраќање порака на електронската пошта: glammacedonia@gmail.com, како и контактирање на одговорните корисници на Википедија за овој проект: Виолетова, MB, Gordi.

Надворешни врскиУреди

Meet Sweden