Википедија:ВикиПроект Астрономски објекти/Задачи

Превод уреди

Овие списоци треба да се преведат (назив на астероид, место на откривање, датум, откривач(и)), т.е. да се направи транскипција на македонски јазик/кирилица.

Астрономски објекти, превод уреди

("[[Detroit Observatory|Ann Arbor]]", "[[Опсерваторија Детроит|Ен Арбор]]"), 
("Ann Arbor", "[[Опсерваторија Детроит|Ен Арбор]]"), 
("[[Litchfield Observatory|Clinton]]", "[[Опсерваторија Личфилд|Клинтон]]"), 
("Clinton", "[[Опсерваторија Личфилд|Клинтон]]"), 
("[[Madras Observatory|Madras]]", "[[Опсерваторија Мадрас|Мадрас]]"), 
("[[Sternwarte Bilk|Düsseldorf]]", "[[Штернварте Билк|Диселдорф]]"), 
("[[Observatoire de Marseille|Marseilles]]", "[[Опсерваторија Марсеј|Марсеј]]"), 
("Marseilles", "Марсеј"), 
("[[Observatoire de Toulouse|Toulouse]]", "[[Опсерваторија Тулуза|Тулуза]]"), 
("[[Observatoire de Paris|Paris]]", "[[Опсерваторија Париз|Париз]]"), 
("Paris", "[[Опсерваторија Париз|Париз]]"), 
("[[Austro-Hungarian Imperial Naval Observatory in Pola|Pula]]", "[[Австроунгарска царска воена опсерваторија во Пула|Пула]]"), 
("Pula", "[[Австроунгарска царска воена опсерваторија во Пула|Пула]]"), 
("[[Beijing]]", "[[Пекинг]]"), 
("[[Universitäts-Sternwarte Wien|Vienna]]", "[[Универзитет Штернварте Виена|Виена]]"), 
("[[Berliner Sternwarte|Berlin]]", "[[Штернварте Берлин|Берлин]]"), 
  • Дали не е подобро [[Detroit Observatory|Ann Arbor]] да се преведе како [[Опсерваторија Ен Арбор - Детроит|Детроит]]?
  • Sternwarte, на германски би требало да е опсерваторија
  • [[Universitäts-Sternwarte Wien|Vienna]] ---> [[Универзитетска Опсерваторија - Виена|Виена]]
  • [[Berliner Sternwarte|Berlin]] ---> [[Астрономска опсерваторија - Берлин|Берлин]]
  • [[Austro-Hungarian Imperial Naval Observatory in Pola|Pula]] ---> <nowiki>[[Австроунгарска царска поморска опсерваторија - Пула|Пула]]

Би требало да се средат овие работи пред да се почне со додавањето на статиите за астрономските објекти.

Информација уреди

Подготвен е ботот за преземање на астрономски објекти од типот на астероиди од en.wikipedia. Потребно е да се создаваат статии за сите црвени врски во предлошката {{Инфокутија Планета}}. На en.wikipedia постојат неколку типа на статии за астероиди: кои ја имаат предлошката {{Инфокутија Планета}}, кои ја имаат предлошката {{Minor Planet}} и кои немаат предлошка туку податоците за прикажани во табела и статии кои немаат ниту табела. Ботот е подготвен за преземање на статии од en.wikipedia кои ја имаат предлошката {{Minor Planet}}. Постои можност да се подготви бот за преземање и на статиите кои ја имаат предлошката {{Minor Planet}} (втора фаза) и малку потешко оние статии кои имаат табела наместо предлошка, а речиси невозможно статиите кои немаат ниту табела.

Ботот ги презема комплетно податоците од предлошката {{Инфокутија Планета}} и врз основа на нив создава почетна реченица, како содржина на статијата. Преземени се и референците наведени во предлошката. Како надворешна врска се користи JPL базата на податоци. Преземени се и меѓујазични врските до другите јазични изданија на википедија и конечно статиите ќе бидат категоризирани.

После ова во некоја наредна фаза може да се создава бот за преземање на статии од типот на комети, ѕвезди, галаксии и сл.

Погледнете ги последно создадените статии и дајте забелешки за нивната содржина и квалитет, за да може да се корегира ботот.

Заклучок: да се создаваат статии за сите црвени врски во предлошката {{Инфокутија Планета}}, како и предлошките слични на нив, со цел да имаме поквалитетни никулци во самиот старт.

Непознати поими уреди

Во текот на преведувањето на некои од предлошките се среќаваме со непознати поими за која е потребна стручна помош. Секој кој смета дека може да даде свој придонес тука слободно нека предложи превод.

  • Variable type - тип на променливост
  • Semimajor axis - голема полуоска
  • Longitude of the node - лонгитуда на возвишен израсток
  • Argument of periastron - ?
  • Metallicity - металност

Предлошки уреди

Постојат бројни предлошки кои треба да се адаптираат (најчесто преземени од англиската верзија на википедија) за условите на википедија на македонски јазик. Овде следи список на потребни паблони.

Опсерваторија уреди

Само да нагласам дека е погрешно да се пишува со `б`. Поздрав --Виолетова (разговор) 12:04, 8 февруари 2009 (UTC)