Вештачки јазик

(Пренасочено од Вештачки јазици)

Вештачки јазик — спротивност на природниот. Тој не настанува по природен пат, за некој временски интервал. Тој најчесто е измислен[1] од еден човек. Потребен е за полесна комуникација на луѓе од различни заедници. Уште може да се нарече и експериментален јазик. Такви се есперанто и интерлингва. Исто така, вештачки јазици се и техничките јазици. Со нив се означуваат системи од знаци на определени науки, на пример математика, логика итн.

Наводи

уреди
  1. „Ishtar for Belgium to Belgrade“. European Broadcasting Union. Посетено на 19 May 2013.