Веста (Vesta) е римска божица на оганот и на домот, како и на гневноста, смиреноста и дисциплината. Во храмовите посветени на оваа божица служеле девојки, кои се нарекувале весталки.[1]

Храмот на Веста
Тиволи, Италија

Наводи

уреди
  1. „Objašnjenja“, во: Rimska lirika. Beograd: Rad, 1964, стр. 105.