Вера Благојевиќ

македонска писателка

Вера Благојевиќ (псевдоним: Vera M Samarjanin) — македонски хуманитарен работник и писател.

'Вера Благојевиќ'
Вера Благојевиќ.jpg
Роден 16 март 1955
Битола, Македонија
Занимање хуманитарен работник и писател

ЖивотописУреди

Вера Благојевиќ е родена во Битола на 16 март 1955 година. Таа е познат хуманитарен работник на овие простори. Добитник е на многубројни награди за хуманост и други признанија и благодарници. Во 2010 година е именувана за почесен kонзул на Босна и Херцеговина во Битола . Во 2007 ја издаде првата едиција "Диктат од душата" со шест прозни дела. Едното од нив - "Беда и Сјај" - веќе има второ издание. Има напишано и неколку збирки со поезија, зборници и романите "Со љубов до страдание" издаден во 2014 година и "Чекори под патот" издаден во 2018 година.

ТворештвоУреди

Едиција "Диктат од душата"

 • Беда и сјај (раскази, 2007)
 • Носталгија (раскази, 2007)
 • Љубов и страданија (раскази, 2009)
 • Осумдецениска тајна (раскази, 2009)
 • Бадијалџии (д-р книж. форми, 2009)
 • Чардак (раскази, 2009)

Едиција "Одблесоци на љубовта и мудроста"

 • Детската фантазија, сон и вистина 1 (поезија, 2013)
 • Детската фантазија, сон и вистина 2 (поезија, 2013)

Други дела

 • Т'га за споменот (поезија, 2013)
 • Со љубов до страдание (роман, 2014)
 • Празнична бајка (поезија, 2016)
 • Посвета во стих (поезија за деца, 2016)
 • Два дена по празникот (поезија, 2016)
 • Децата и бајките (поезија, 2016)
 • Јоана во светот на бајките (поезија, 2016)
 • Во светот на бајките (поезија, 2016)
 • За сите деца со радост (поезија, 2016)
 • Недоречено (поезија, 2016)
 • Направи го редот (поезија за деца, 2016)
 • Децата и бајките (поезија за деца, 2016)
 • Насловете сами (поезија за деца, 2017)
 • Азбука (поезија, 2018)
 • Љубов и страв (поезија, 2018)
 • Прошетка низ азбуката (поезија, 2018 - заедно со Марија Џоџа Симон и

Лила Арсова)

 • Со посвета (поезија, 2018)
 • На буква, на буква Ж-животно (поезија, 2018)
 • Боите на детскиот свет (поезија, 2018)
 • Растурената азбука (поезија, 2018)
 • На буква, на буква Ж-животно (поезија, 2018)
 • Порака за тебе (поезија, 2018)
 • Сокакот (поезија, 2018)
 • На дланка (поезија, 2018)
 • Роденденски пораки (зборник, 2018)
 • Поколенија (поезија, 2018)
 • За добра ноќ (зборник, 2018)
 • Родендени 9-1 (зборник, 2018)
 • Радосница (поезија, 2018)
 • Првиот учител (поезија, 2018)
 • Роденденски пораки (поезија за деца , 2018)
 • Чекори под патот (роман, 2018)
 • Со почит кон Мајкa Tереза (поезија, 2018, заедно со Марија Џоџа Симон, Лила Арсова и Љубица Поповска)
 • Дедо Мраз и кај нас (поезија, 2018)
 • Јас и децата (поезија, 2018)
 • Ема во бајките (поезија за деца , 2018)
 • Радосница (поезија, 2018)
 • Лузни (поезија, 2018)
 • Ема во животинското царство (поезија за деца , 2018)
 • Два дена по празникот(поезија за деца , 2018)
 • Во светот на бајките (поезија за деца , 2018)
 • A Madre Teresa in segno di gratitudine 2019,(поезија заедно со Марија Џоџа Симон, Лила Арсова и Љубица Поповска)
 • Инсомнија (поезија 2019)
 • Свештена бигорска обител (поезија за возрасни 2019)
 • Покајание (поезија за возрасни 2019)
 • Без спокој (поезија за возрасни 2019)
 • Клопче(поезија, 2019)
 • Тетратката триесет и три (кратка проза 2019)
 • Со љубов за Мајка Тереза (поезија за возрасни 2019)
 • Бура (поезија за возрасни 2019)
 • Пауна 3 - поетите пеат (поезија за возрасни 2019)
 • Возот на животот (проза 2019)
 • Ема и Ана (поезија за деца , 2019)
 • Неспокој (поезија за возрасни 2019)
 • Steps under the road (роман 2020)
 • Пауна 4 (поезија, 2020)
 • Мојата улица (поезија, 2020)
 • Нашите празници (поезија, 2020)
 • Нашите празници. Кн. 2 (поезија, 2020)
 • Аманет, љубов и гнев (поезија, 2020)
 • Мајка Тереза значи љубов (поезија, 2020)
 • Посвета со цвет ( поезија 2021)
 • За денот на детето. 2 (поезија за деца , 2021)
 • За денот на детето (поезија за деца , 2021)
 • Велигденски празници (поезија 2021)
 • Мајка (поезија 2021)
 • Монографија за Цветин (проза 2021)
 • МАКЕДОНСКИТЕ поети за Блаже Конески - група автори (поезија 2021)
 • Ема и Ана (поезија, 2022)
 • Растурената азбука (поезија, 2022)
 • Монографија за Цветин : Живко Поповски-Цветин (ликовна уметност -- Публикации 2021)
 • Распеана азбука : А,Б,В,Г,Д,Ѓ,Е,Ж,З,Ѕ,И,Ј,К,Л,Љ,М,Н,Њ,О,П,Р,С,Т,Ќ,У,Ф,Х,Ц,Ч,Џ,Ш(поезија, 2022)
 • Вера, надеж и љубов (поезија, 2022)
 • Од дното на душата (поезија, 2022)
 • ЗА Мајка Тереза 2022 (поезија, 2022) Едиција Моите внучиња
 • Месеците во годината со Немања (поезија, 2022)
 • Деновите во седмицата со Ивана (поезија, 2022)
 • Ема и годишните времиња (поезија, 2022)
 • Веселата математика на Ана (поезија, 2022)
 • Ива и Неме (поезија, 2022)
 • Звонко и Зоран во зимските сказни
 • Со Милка низ азбуката (поезија, 2022)
 • Aна и самовилите (поезија, 2022)
 • Iva and Nemme / Vera M Samarjanin превод од македонски на англиски Катерина Џинева (поезија, 2022)
 • Zvonko and Zoran in winter fairytales превод од македонски на англиски Катерина Џинева (поезија, 2022)
 • ПРАЗНИЦИ, традиција и обичаи (поезија, 2022)

НаводиУреди