Велински бунар е декоративен бунар (имитација на бунар) во Бежанското маало на градот Струмица. Изграден е при крајот на 2011 година.[1]

Слика од бунарот во есен, 2017.

Наводи Уреди

  1. Службен гласник на Општина Струмица Архивирано на 1 мај 2013 г.. // Бр. 18, вторник, 1 ноември 2011 г. - Предлог – Листа за определување на имиња на улици, плоштади, мостови и на други инфраструктурни објекти на територијата на Општина Струмица, Член 1, За имиња на улици, плоштади, мостови и на други инфраструктурни објекти на територијата на Општина Струмица се определуваат: Велински бунар, топоним.