Васил Димитров

Васил Димитров (грчки: Βασίλειος Καραπαλίκης, Василиос Карапаликис) — духовник от Македонија, прогласен за новомаченик од Црквата на Грција.

Васил Димитров
Роден(а) 1858, Желин, Османлиско Царство
Починал(а) 21 јуни 1902, Желин, Османлиско Царство
Слава

ЖивотописУреди

Васил Димитров е роден в костурското село Желин в 1858 година. Станал егзархиски свештеник и виден општествен деец. Отец Димитров е широко познат меѓу месното население по својата длабока верба и побожност, а бил почитуван и од своите соселани муслимани.

На 8/21 јуни 1902 година двајца Турци од Четирок, поткупени со 50 лири од владиката Германос Каравангелис, со секира во црквата го убиле отец Димитров.

Во ноември 2014 бил канонизиран од страна на Црквата на Грција.