Валкири

(Пренасочено од Валкира)

Валкири (во еднина валкира, од старонордиски: valkyrja) — митолошки суштества од нордиската митологија и поезија каде биле воинствени девици-божици во придружба на богот Один, што им помагале на јунаците во борбите и ги однесувале душите на паднатите војници во Валхала (рајот) кадешто ги служеле на гозбите.

Јунакот Хелги со валкирата Зигрун

Во доменот на митологијата, валкирите всушност одлучувале која страна ќе ја добила битката.